"Маршът към Цион" - Целият филм (Част 5 от 5)

Video

May 20, 2015

Когато християните научат информацията, показана до тук, в този филм, много все още ще се придържат към идеята, че евреите са физическите наследници на Аврам, Исаака и Яков, и че всички останали сме езичници… но наистина ли е толкова просто?

Пастор Андерсън: Единствения начин, по който човек може да докаже, че е евреин, е с генеалогия. Всъщност, много от днешните, така наречени, евреи, не знаят от кое племе са. Хората, от еврейското общество, знаят ли, „Ей, аз съм от новопокръстените“, или, „Ей, аз всъщност съм от племето на Иуда, или племето на Вениамин, или племето на…“

Равин Ман: Колкото до племето, не знаем. Аз не знам към кое племе принадлежа. Единствените, които знаят са Коейн. Те знаят, защото това се предава от баща на син, от баща на син. Защото все още има определени неща, които Коейните/свещеници… определени благословии, които се казват, и т.н. Така че са си запазили потеклото. Те знаят. Аз самият, нямам никаква представа, към кое племе принадлежат предците ми.

Пастор Андерсън: И казвате, че най-вероятно, повечето евреи не си знаят племето?

Равин Ман: Никой. Това не е запазено. В днешно време хич не е важно. Не.

Пастор Андерсън: Ако наистина имаше значение, кой произлиза от Израел и кой не, защо Бог ще ни каже да отбягваме генеалогиите.

Пастор Ромеро: Библията казва в Тит 3:9, че трябва да отбягваме генеалогиите. В Новия Завет е написано много ясно. Няма значение, от къде са физическите ти предци.

Пастор Андерсън: В Христос няма нито евреин, нито езичник. В Библията пише ясно:

„няма разлика между юдеин и грък“

Тогава, защо смятаме днес, че има разлика между евреин и грък? И смятаме, че ако някак, някой произлиза от Аврам, Исаака и Яков, че те някак автоматично са богоизбрани, независимо от това, дали вярват в Исус Христос. Може да са обрязани тялом, но в Библията пише, че обрязването на сърцето и духа е това, което те прави евреин в Божиите очи.

Пастор Андерсън: В 1 Тимотей 1:4 пише, „нито да внимават на басни и безконечни родословия“ – искам да запазите тази фраза в умовете си – „безконечни родословия, които спомагат повече за препирни, а не за Божията <спасителна> наредба чрез вяра <така правя и сега>.“ Сега в Тит, току-що спомена „отбягвайте родословия“. Тук казва да отбягваме „безкрайни“ родословия. Сега ще ви покажа, защо генеалогиите са безкрайни. Наистина са безкрайни. Ето така изглежда едно родословно дърво. На дъното на дървото имаме само един човек, който се Вие. Сега, Вие произлизате от двама човека, нали? Майка Ви и баща Ви. Значи, ако се върнем назад с едно поколение, Вие произлизате от двама човека, като директен потомък, но ако се върнем с още едно поколение, нямате само една баба и дядо. Имате 4 пра-родители, и продължава да се удвоява, защото имате 2 родители, 4 пра-родители, 8 пра-пра-родители, 16 пра-пра-пра-родители и имате 32 пра-пра-пра-пра-родители. Това означава, че ако искам да направя родословно дърво, което да се връща назад до 5 поколения, ми трябва лист хартия, достатъчно широка, че най-отгоре да мога да събера имената на 32ма човека, защото толкова предци ще имам в това 5то поколение. Сега, ако искам 6тото поколение, листа ми трябва да е два пъти по-широк, защото ще имам 64 имена. Е, това, което се получава, е че като се върнем по-назад, тази цифра става много голяма. За да можем да разберем, как работи тази таблица, трябва да знаем, колко е дълго едно поколение. Колко е дълго средностатистическото поколение?

Д-р Доналд Йетс: Е, казват, около 20-25 години.

Пастор Андерсън: Сега, едно поколение няма нищо общо с продължителността на живота. Например, майка ми е била на 30 години, когато ме е родила и жените обикновено раждат между 20 и 40 годишна възраст, така че, нека просто вземем средното – 30. 30 е хубава, кръгла цифра и 30 е много скромна цифра за тази сметка. Значи, едно поколение е 30 години, означавайки, че някой има дете, когато е на 30 и после те имат дете, когато те станат на 30, и после те имат дете, когато те станат на 30. Няма нищо общо с продължителност на живота. Това означава, че ако се върнем назад с 10 поколения, това ще е 300 години. Нека просто да закръглим и да кажем, че ако се върнем назад в нашето родословно дърво с 10 поколения, ще сме на година 1700. Сега, защото дървото ни се разширява, ако искаме да направим пълно родословно дърво, показващо всичките ни предшественици, назад до 10тото поколение, ще ни трябва лист хартия, достатъчно широка, да има 1,024 места за имена, защото преди 10 поколения, ще има 1,024 човека, от които директно произлизаме. Ето какво забелязах, когато си направих моето родословно дърво, обаче. Когато се върнах назад 10 поколения, знаете ли какво започнах да забелязвам? Това вече не са уникални хора, защото е имало някой бракове между кръвни роднини, през тези 300 години, които са се случили несъзнателно. Нека да се върнем с 20 поколения. Значи, сега сме в 1400 година. Е, ако искам да имам пълно родословно дърво, ще ми трябва лист хартия, която може да събере 1,048,576 имена. Това е доста голям лист хартия. Така че, през 1400, ако ще проследя всичките си предци и да ви кажа, кои са всичките ми предци от 1400те, ще трябва да ви покажа родословно дърво, което, само най-отгоре, ще има повече от милион човека – само на най-горния ред, да не говорим за всичко останало надолу. Ако ще се върна назад с 30 поколения, сега съм само до година 1100. Не съм дори близо до времената на Христос, нали? Не. Ако се върна до година 1100, 30 поколения, ще имам 1,073,741,824 предци в това поколение. Вижте, те не са всичките уникални. Когато си направих генеалогията, открих този роднина, който е моята 10та пра-пра-баба от тази страна и моята 11та пра-пра-баба ето тук, защото хората се женят за 5ти и 6ти братовчеди, без да знаят. Има много повторения. Това, което това показва, е че много хора произлизат от едни и същи хора. Не могат да не се сродяват вътрешно. Невъзможно е заради тези цифри. Но истинската цифра, до която искаме да се върнем не е 1100. Нека се върнем до 70 след Христа, защото тогава, е когато всичките евреи са били пръснати. Сега, когато казваш, пръснати по целия свят, буквално ли го казваш? Искам да кажа, във всички нации?

Равин Уинър: Да, най-буквално.

Пастор Андерсън: Ако трябва да се върнем до 70 след Христа и ако трябва да имаме родословно дърво, което да показва всичките ни предци от 70 след Христа, и това как са свързани, този, най-горния ред, ще трябва да има 18 квинтилиона, 446 квадрилиона, 744 милиарда имена от 70 след Христа. Сега, кой тук смята, че е имало 18 квинтилиона, 446 квадрилиона, 744 милиарда човека, живеещи по времето на Христос, или малко след него? Не. Всъщност, приблизителната популация, по това време, е била 200 милиона. От тези 200 милиона, нека кажем, че 7-8 милиона са евреи. Ще кажете, „Е, не ми харесва тази цифра“. Е, тази цифра няма да има значение след минута, така че, нека просто кажем, че са 7-8 милиона. Значи, ако има 200 милиона човека на Земята по времето на унищожението на храма, и ако 7-8 милиона от тях са евреи, тогава, това означава, че ако имам предшественик от тази ера, имам 1 на 27 шанс, че те са били от Израел. Така че, замислете се за това: ако си купя лотариен билет и шанса този лотариен билет да печели, е 1 на 27, защото това е печелещия билет, който казва, „Ти си евреин! Ти си от избрания народ! Ти си от Израел! Наистина си евреин!“ имам 1 на 27 шанс. Ще кажете, „Е, пастор Андерсън, ако имате 1 на 27 шанс, най-вероятно няма да спечелите в тази лотария, защото имате 26 шанса да загубите“. ОК, но какво ако купя 18 квинтилиона лотарийни билети. Смятате ли, че ще спечеля? Нека ви попитам това: колко пъти трябва да уцеля, за да бъда наследник на Аврам? Колко пъти трябва да уцеля, за да бъда наследник от Израел? Ще кажете, „Е, знаеш ли, аз съм черен. Аз съм от Африка. Как мога да бъда свързан с Аврам?“ Е, спрете и се замислете. Замислете се за децата на Израел. Едно от децата на Израел, Иосиф: познайте неговата жена от къде е била? Египет. Жената на Иосиф е от Египет. Къде е Египет? Африка. Жената на Моисей е от Етиопия. Втората му жена е от Етиопия. Ако се замислите, племената на Ефрем и Манасия са били на половина от Хам и на половина от Израел, защото сина на Израел, Иосиф, се оженил за египетска жена, която е била от Хам. Всички от Ефрем и Манасия, произлизат от Хам. Не само това, но през цялата история е имало търговци, мисионери и завоеватели. Замислете се за Монголската империя, която се е разпространила по целия свят и е завзела Китай, които са завзели Япония, които са завзели Корея – всичките кораби, които са пътували тук и там, и навсякъде. Трябва да имате само един предшественик, от милиони и милиони предци, трябва да имате само един, който произлиза от Израел и сте директен наследник на Израел днес. Седите там и си казвате, „О, аз съм напълно бял човек. О, аз съм напълно азиатец. Аз съм напълно африканец“. Не, не сте. Никой не е.

Тереза Йетс: Хората са се женили и сродявали в родовете си от хиляди години, така че не може да имаш нито една чиста популация.

Пастор Андерсън: Библията е била права, когато е казала, че всички сме от една кръв.

Тереза Йетс: Дори популации, които смятаме, „Това трябва да бъде 100%!“, и те не са 100%. Не съществува 100%.

Пастор Андерсън: Може да седите там и си имайте безкрайните генеалогии. Но знаете ли, какво не може да определите от генеалогии? Някой, който е извършил изневяра и е излъгал съпруга си, и е казал, „О, да, това е твоя син“, а той не е. Знаете, хората си правят генеалогиите и ги приемат почти като евангелие, когато всъщност може да има, както евфемистично ги наричате, „не-бащински случаи“.

Д-р Доналд Йетс: Има не-бащински индекс, който се предполага, че е 0.05 (5%) на поколение, така че, ако се върнете с 20 поколения, е вероятно да имате не-бащински случай. Това е грубо казано, и ако приемете, че едно поколение е 20-25 години, това означава, че за 500 години е вероятно в този род да имате не-бащински случай.

Пастор Андерсън: На всеки 500 години?

Д-р Доналд Йетс: В един род!

Пастор Андерсън: В един род!

Д-р Доналд Йетс: В един род, но колко рода имате Вие?

Пастор Андерсън: Значи всъщност, ако някой проследи генеалогията си, не биха могли да кажат, „Хей, аз го знам като факт, че знам цялата история, защото гледам тази генеалогия“, защото ДНК теста ще разкрие повече.

Тереза Йетс: Е, ДНК не лъже. Хората лъжат. ДНК не лъже.

Пастор Андерсън: Точно! Някой хора може да кажат, „Хей, аз съм евреин“, или, „Аз не съм евреин“, но ДНК-то…

Тереза Йетс: ДНК няма адженда. Хората имат адженда. Хората имат причина да лъжат и също така, може просто да не знаят истината.

Пастор Андерсън: Да, може дори да не лъжат, просто да бъркат.

Тереза Йетс: Просто предават погрешна информация.

Д-р Доналд Йетс: 1 от 15 американци е осиновен, или има родител, който е бил осиновен. Това е доста голяма цифра.

Пастор Андерсън: Кой може да ми каже всичките хора в потеклото им, които са били осиновени? „О да, предците ми, преди 300 години, са били осиновени.“ Няма да го помниш това. Така че, има осиновявания, има изневяра, има пътуване, има завоевания, има търговци, има мисионери.

Тереза Йетс: Различните хора имат различни неща, които искат да скрият и за това ти казват само това, което искаш да чуеш.

Пастор Андерсън: Няма значение от къде сте, хора. Знаете ли защо Бог е казал да отбягваме това? Защото те боли главата, само да се замислиш за цифрата! Тези цифри огъват ума! Просто го избягвайте. Избягвайте безкрайни генеалогии. Те повдигат въпроси. Това кара ли ви да се чувствате сигурни за националността си сега? Не, повдига много въпроси. Така че, какво мислите за някой, да отиде до ДНК лабораторията и да си направи ДНК тест и теста да каже, „Имате тези еврейски предци“.

Равин Уинър: Нямам спор с тях.

Пастор Андерсън: Ще го приемете ли?

Равин Уинър: Разбира се.

Пастор Андерсън: Много е възможно, защото са били толкова пръснати.

Равин Уинър: Да, не бих спорил с това.

Пастор Андерсън: Режисьорът на този филм, Пол Уитенбъргър и аз, сме просто двама бели човека.

Никога не ни е казвано, че сме евреи, или че имаме някакви еврейски предци, но ще отидем да си тестваме ДНК-то и да разберем, дали е така.

Лабораторен техник: Ще сравним ДНК профила ви с над 400 популации по целия свят и ще ви представим топ 50-те, и за потомственото ДНК не е нужно да взимаме пръстови отпечатъци. Няма юридически документ, така че, това е всичко, което ни трябва: пробата и името. Ще ги изпратим днес. Би трябвало да ни пратят резултатите след 3-4 седмици.

Пастор Андерсън: Няколко седмици по-късно, Пол и аз си получихме резултатите и точно както казаха, ние сме смесица от много различни националности. Имахме всичко от арабин до бразилец, индианец, имаше много неща, които бяха голяма изненада. И наистина, когато погледнахме дълбокото си потекло, което се връща назад повече от топ 50-те, и двамата имахме отбелязано еврейско ДНК, така че реших да тествам и ДНК-то на баба ми, да видя дали еврейското е успяло да влезе в нейните топ 50. Тествахме баба ми. Тя е на 94 години, и искахме да вземем пробата докато е все още сред нас.

Тереза Йетс: О, да, това е много важно.

Пастор Андерсън: И го направихме. Добре, резултатите на баба пристигнаха. Да ги видим. Добре, нека първо да видим нейните топ 50. Номер 1 – Ашкенази евреин – номер 1.

Пол Утенбъргър: Не може да бъде!

Пастор Андерсън: Значи това обяснява, защо е било в дълбокото ми потекло, защото е нейното номер 1, от нейните 50 националности. И нейният номер 1 резултат е Унгарски Ашкенази евреин, значи, нейния номер 1 резултат е Ашкенази евреин.

Тереза Йетс: Уау! Е, с ДНК консултантите сме го правили това от много, много години. Това не се среща много често, и всеки доклад, както казах, е уникален. Хората си мислят, „О, най-вероятно ще е много общо“. Не. Всеки е уникален. Не си спомням, кога съм виждала номер 1 Ашкенази.

Пастор Андерсън: Наистина ли? Супер!

Тереза Йетс: Може би 3 или 5 пъти.

Пастор Андерсън: Тогава, нека Ви попитам това…

Тереза Йетс: Това е много рядко.

Пастор Андерсън: Значи, ако ДНК-то на баба ми, на първо място е Ашкенази, има ли съмнение, че тя е Ашкенази евреин?

Тереза Йетс: Не.

Пастор Андерсън: И ако тя ми е баба, тогава, това какво ме прави мен?

Тереза Йетс: Вие сте евреин.

Пастор Андерсън: Значи съм евреин?

Тереза Йетс: Не е нужно да приемате религията.

Пастор Андерсън: Да, но когато говорим етнически…

Тереза Йетс: Етнически сте.

Пастор Андерсън: Значи сега сте ме провъзгласили…

Тереза Йетс: Сега Ви провъзгласявам евреин!

Пастор Колман: Това ли наистина е най-важното? Лека нощ! ДНК? Шегувате ли се? Ами Исус? Ами вяра в Христос? Как може божия народ да бъде определен от ДНК?

Пастор Берзинс: Вижте, няма значение, какво казва генеалогията ни. Няма значение, какви са ДНК резултатите ни. Нищо от това не е важно. Единственото нещо, което има значение, е че сме божиите деца, чрез вяра в Исус Христос.

Пастор Колман: И съм намерил толкова много доказателства, че този Израел, който е там, не е този Израел, за който говори Бог. Ние, които сме повярвали в Бог, които имаме вярата на Аврам, сме децата на Бог. Ние сме потомството на Аврам.

Пастор Ромеро: Пише в Римляни 9:7,

„нито са всички чада, понеже са Авраамово потомство; но "в Исаака", <каза Бог>, "ще се наименува твоето потомство". Значи, не чадата, <родени> по плът, са Божии чада; но чадата, <родени> според обещанието се считат за потомство.“

Пастор Ромеро: Така че, в Библията пише, че децата родени по път, физическите деца на Аврам, Исаака и Яков - изрично е написано, че те не са децата на Бог.

Пастор Берзинс: Всъщност, в Галатяни 3 се обяснява, че ние сме децата на Аврам. Пише,

„Тогава познайте, че тия, които <упражняват> вяра, те са Авраамови чада;“

Текс Марс: За мен е изумително, как християните пропускат Галатяни 3. Сега съм почти на 70 години. Стар човек съм, но никога не съм чувал проповед за Галатяни 3:29.

„Няма <вече> юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, ни женски; защото вие всички сте едно в Христа Исуса. И ако сте Христови, то сте Авраамово потомство, наследници по обещание.“

Текс Марс: И двете са фантастични. Кой е наследника на обещанието? Който има Исус!

Пастор Андерсън: В Ефесяни 2:11 пише,

„Затова помнете, че вие, някога езичници по плът, наричани необрязани от тия, които се наричат обрязани с обрязване на плътта, което се извършва с ръце, в онова време бяхте отделени от Христа, странни на Израилевото гражданство и чужденци към заветите на обещанието, без да имате надежда и без Бога на света. А сега в Христа Исуса вие, които някога сте били далеч, сте поставени близо чрез кръвта на Христа.“

Стих 19: „Затова вие не сте вече странни и пришелци, но сте съграждани на светиите и <членове> на Божието семейство;“

Пастор Андерсън: Според Библията, ние сме съграждани на Израел, защото, малко по-рано, в стих 12, той каза, че когато сте без Христос, вие сте пришелци в Израел. Вие бяхте непознати и чужденци в Израел, но в стих 19 казва, че сега сте съграждани със светците. Така че, кой е истинският Израел? Дали е някакъв тип, там, в близкия Изток, който дори не вярва в Исус и почита Шекина? Или е истинския вярващ в Господ Исус Христос, който е придърпан близо до Израел.

Текс Марс: Много е просто. Исус е казал в Матей 21:43,

„Затова ви казвам, че Божието царство ще се отнеме от вас, и ще се даде на народ, който принася плодовете му.“

Текс Марс: Уау. Те не са родили плодове. Те отхвърлиха Исус. Те отхвърлиха изкуплението. Те отказаха да признаят освободителя на Цион: самия Исус Христос! И Исус е казал, че заради това, царството е взето от вас и е дадено на друга нация. Е, коя е тази нация? Сирия ли е? Америка ли е? Англия? Германия? Не, не, не! Духовна нация!

„Вие, обаче, сте избран род, царско свещенство, свет народ, люде, които Бог придоби, за да възвестява превъзходствата на Този, Който ви призова от тъмнината в Своята чудесна светлина: <вие>, които някога си не бяхте народ, а сега сте Божий народ, не бяхте придобили милост, а сега сте придобили.“

Пастор Андерсън: Библията не е книга, в която Бог благослови една нация. За това Бог е казал на Аврам, „В теб ще бъдат благословени всички нации по света“, и тази благословия е чрез потомството на Аврам, Господ Исус Христос.

Пастор Фърс: Знаете ли, Библията казва в Евреи 11, че Аврам не е търсел физическа земя. Той е търсел град, чиито основи и строител, и създател е Бог.

Пастор Берзинс: Ние, като християни, търсим нов Йерусалим. Търсим райски град, както пише в главата на вярата, Евреи 11,

„Но на дело желаят едно по-добро <отечество>, сиреч, небесното; затова Бог не се срамува от тях да се нарече техен Бог, защото им е приготвил град.“

Пастор Берзинс: Бог е подготвил за нас град – град, който не можем да намерим физически на тази Земя, защото е небесен град. Той е нещо, което Бог е подготвил за тези, които имат вяра в него. Пастор Джименез: Когато търсим Цион и когато търсим Йерусалим, не търсим този, който е сега. Не търсим този, който можем да пипнем. Не търсим този, който духовно е Содом и духовно е Египет. Търсим този, който е небесен – този, който предстои да дойде.

Пастор Андерсън: В Библията пише, в Евреи 12:22,

„но пристъпихме до хълма Сион, до града на живия Бог, небесния Ерусалим, и при десетки хиляди тържествуващи ангели“

Пастор Андерсън: Така че, според Новия Завет, Цион е небесният Йерусалим, не физическия Йерусалим, който е сега. Небесният Йерусалим ще слезе от Рая. Това е нашата столица. Това е нашият Цион. Пастор Колман: И така, аз съм Израел! Тези хора, които са там, не са Израел. За това Павел е казал, „Не са всичките Израел, които са от Израел“. Те може да са от Израел генетично, но не са Израел, както го брои Бог – това, което е било първоначалното му намерение – народ, който е възхвала и слава за него.

Пастор Андерсън: Ние, като християни сме богоизбрания народ. Ние сме истинският Израел и ние маршируваме към Цион.

Текс Марс: Името на този филм е Маршът към Цион. Познато ни е, като едно прекрасно име, на една евангелска песен. Означава да маршируваш с Исус, който оглавява строя.

Пастор Колман: Пеем песни, като, „Ние маршируваме към Цион“. Обожавам тази песен! Просто я обожавам. „Маршируваме към Цион, прекрасен, прекрасен Цион. Маршируваме нагоре, към Цион, прекрасния град на Бог.“ Това е Божият град. Той седи по краищата на Севера. Това е Божия дом и някой ден, той ще го свали на Земята. Ние ще наследим Земята, защото ние сме Божиите хора. Ние, които сме повярвали в Христос, сме Божиите хора. Ние сме Израел. Ние сме принцове с Бог и ще царуваме с него завинаги.

Текс Марс: Много бих искал да видя Корана изхвърлен, унищожен, хвърлен в огън, не защото мразя мюсюлманите. Не! Бих искал те да станат християни. Бих искал да видя Талмуда, във всичките си 36 тома – о, какъв огън можем да си направим с това! Като християнин, аз казвам, нека тези книги да съществуват. Нека Корана да съществува. Нека Талмуда да съществува, защото ако хората ги прочетат и после прочетат Новия Завет, трябва да стигнат до извода, че Исус Христос е Господ.

 

 

 

mouseover